Capoeira algemene informatie
De geschiedenis van capoeira vindt zijn oorsprong in Brazilië. In de 16e eeuw zijn veel Portugezen naar Brazilië gekomen toen dit land eenmaal door hen ontdekt was. De Portugezen hebben in Brazilië vele katoen/ tabak en katoen plantages gesticht. Al snel bleek dat het indiaanse volk in Brazilië niet geschikt was om dit harde werk op de plantages te verrichten.
Slavernij in brazilie, het begin van capoeira
Duizenden slaven werden uit Afrika gehaald en verscheept naar Brazilië om te werken. Zij bleken gewillige mensen, onderdanig en hardwerkend. De Portugezen probeerden elke vorm van Afrikaanse cultuur te onderdrukken. De communicatie onder de slaven bleek moeizaam doordat ze uit verschillende delen van Afrika gehaald waren en dus verschillende talen spraken. Door hun lichaamstaal konden ze toch nog veel van elkaar begrijpen en liggen hier dan ook de grondbeginselen van capoeira.
Ontstaan vechttechnieken capoeira
De slaven trainden in hun vechttechnieken met elkaar, puur gebaseerd op oogcontact. Dit was voor hen de enige weg in de communicatie onderling en konden zij deze vechttechnieken zo ontwikkelen, dan was dit gelijk de weg naar de vrijheid. in een kring staande mensen (roda), stonden twee mensen in het midden en probeerden elkaar uit te dagen. Langzamerhand ontstonden er steeds meer vaste capoeira technieken, een basis van herhalingen, die gebruikt kon worden ter verdediging. De portugezen aldaar kregen steeds meer door dat dit een bedreiging voor hen werd als ze niet ingrepen. Met de komst van een nieuwe portugese koning in 1800 werd capoeira bij de wet verboden in Brazilie. De overheid zag graag dat de afrikaanse cultuur verdween.
Capoeira bedreiging voor portugezen
Capoeira in zijn toen huidige vorm vormde een dubbele bedreiging; de afrikaanse cultuur bleef bestaan en bovendien leverde capoeira beoefenen zeer vaardige strijders op die ze liever zagen verdwijnen. Juist door het verbieden van capoeira is de vorm ontstaan zoals wij die nu kennen. Met veel muziek en zang! Als begeleiding en verbastering van een vechtsport. Nu leek de capoeira meer op een danssport die niet verboden was. Met gebruik van instrumenten als een berimbau, pandeiro en conga's en veel zang door de mensen die in de kring staan kreeg capoeira zijn huidige vorm.
Capoeira bij wet verboden
Tot 1932 was capoeira bij de wet verboden. Strenge straffen stonden op het beoefenen van capoeira. Echter, in de vorm als danssport kon capoeira vrij beoefend worden. Gevechten werden onderling nog steeds gehouden. De afrikanen hadden zelfs een speciaal ritme ontwikkelt op de berimbau en de andere instrumenten zodat de capoeiristas gewaarschuwd konden worden wanneer de politie op komst was. Ook gebruikten vele capoeiristas schuilnamen zodat hun identiteit nooit achterhaalt kon worden. Rond 1888 was de slavernij inmiddels verdwenen. De afrikanen met hun cultuur bleven in brazilie. Zo is mede de gemengde cultuur ontstaan in Brazilie en vind je daar vele culturen terug omdat haar oorsprong over de hele wereld verspreidt ligt. Ondanks het verbod op capoeira bleef zij bestaan. Rond de jaren 30 kwamen 2 mannen in opstand en vochtten zijn voor het blijven bestaan van deze sport. Het waren mestre Bimba enmestre Pastinha die in de jaren 30 in Salvador een capoeira academie openden. De beoefening hiervan bleef wel onder politietoezicht. Rondom de steden als Recife, Rio de Janeiro, Salvador en met name in de gehele staat Bahia stonden kwam capoeira steeds meer in de bekendheid. Waarom capoeira steeds een bedreiging vormde was wel duidelijk. Door deze sport vaak en lang te beoefenen kan er een ongelooflijke controle over het lichaam verkregen worden. Fysiek en mentaal kan men sterker worden en hierdoor de vijand altijd te snel af zijn. Tegenwoordig houdt de Nationale Capoeira Federatie in Brazilie de capoeira in leven. Het waren mestre Bimba en mestre Pastinha die capoeira uit de illegaliteit hebben gehaald. Dankzij hen zijn er in capoeira verschillende vormen ontstaan. Wereldwijd wordt capoeira steeds meer beoefend en word zij gezien als; "Een bezigheid die alle dimensies van het leven, fysiek, mentaal en spiritueel voedt." Aldus mestre Bimba en velen met hem.